GroenLinks-PvdA over een vuurwerkverbod

Deze week willen we het graag even met hebben over de jaarwisseling. U heeft het vast wel gevolgd in het nieuws: ongeregeldheden, vuurwerkslachtoffers, politieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel die worden bekogeld met vuurwerk en hun werk niet kunnen doen. Er waren weer veel incidenten, waarbij vuurwerk in het spel was. En dan hebben we het nog niet eens over de schade die aangebracht is aan de omgeving, aan dierenwelzijn en de luchtvervuiling die het met zich mee brengt. De luchtkwaliteit in Nederland is op zo’n avond verschrikkelijk slecht. Den Haag stond zelf in het rijtje met meest vervuilde steden ter wereld.

Verschillende betrokkenen,  zoals politie en artsen, vragen al jaren om een vuurwerkverbod. Ook steeds meer Nederlanders zijn voor een vuurwerkverbod, zo blijkt uit een enquete van I&O Research. In de Tweede Kamer heeft een meerderheid van de partijen zich al uitgesproken voor een vuurwerkverbod. Komende tijd zal duidelijk worden welke stappen er gezet gaan worden in de landelijke regelgeving.

GroenLinks-PvdA Bergeijk vindt dat Oud en Nieuw een feestje moet blijven, maar dan op een andere manier dan tot nu toe. Met minder slachtoffers, minder ongeregeldheden en minder schade voor dieren, milieu en omgeving. GL-PvdA wil graag dat Bergeijk de eerste gemeente in de provincie wordt die een algeheel vuurwerkverbod invoert!

In Bergeijk kunnen we de komende tijd ook gebruiken om na te denken; hoe kunnen we er voor zorgen dat de jaarwisseling weer een feestje is? Moeten we de regelgeving in onze Algemeen Plaatselijke Verordening aanpassen? Gaan we, net als in een aantal plaatsen in Nederland onlangs is besloten, een algemeen vuurwerkverbod instellen? We zijn heel benieuwd hoe u daar over denkt. Wilt u hierover met ons in gesprek? Dan nodigen wij u graag uit voor onze ‘2020-borrel’ op vrijdag 24 januari vanaf 20.00 uur in D’n Eijkholt in Luyksgestel. Tot dan!

Yfke Froentjes
Raadslid GroenLinks-PvdA Bergeijk
info@glpvda.nl