GroenLinks-PvdA over het vasthouden van regenwater

Na een droge en warme periode in de afgelopen weken, hebben we de laatste paar dagen eindelijk regen gehad. Gelukkig maar! De grondwaterstand was al weer problematisch en een verbod op sproeien van de tuin en beregenen van landbouwgebieden, ligt dan op de loer. Ook onze mooie natuurgebieden als de Liskes lopen meteen gevaar. In december hebben we het tijdens de raadsvergadering gehad over het gemeentelijke water- en rioleringssysteem, dat moet bijdragen aan thema’s zoals klimaatadaptatie, duurzaamheid en een gezonde leefomgeving.

Wat onze fractie betreft, wordt regenwater waar mogelijk niet via het riool afgevoerd, maar vastgehouden in de bodem of afgevoerd naar vijvers, waterpleinen of kanalen. Wij willen dat inwoners aangemoedigd worden en dat het financieel aantrekkelijker wordt, om regenwater af te voeren op eigen terrein. Dat kan bijvoorbeeld door meer groen te planten en door de regenpijp niet naar de riolering te leiden, maar naar eigen grond of een regenton of reservoir. Op ons initiatief doet Bergeijk mee aan operatie Steenbreek, waarbij burgers gestimuleerd worden om tegels uit de tuinen te halen en om in de kernen het regenwater op eigen terrein af te kunnen voeren.

De regen die gisteravond vanaf mijn dak zo het riool in ging, triggerde me wel om nu eindelijk een klusje van mijn to do-lijstje op te pakken: het aanschaffen van een regenton. Als de planten in de tuin straks water nodig hebben, kan ik tappen uit eigen ton.

Yfke Froentjes

Raadslid GroenLinks-PvdA Bergeijk
info@glpvda.nl