GroenLinks-PvdA over rijkdom en armoede in Bergeijk!

Ik las laatst in de krant dat Bergeijk tot één van de rijkste gemeenten van Nederland behoort! Daarbij wordt gekeken naar het doorsnee vermogen van de Brabantse huishoudens in 2018. Als belangrijkste oorzaak wordt genoemd dat vooral de woningen in waarde blijven stijgen. Dat is mooi, zou je denken maar van bakstenen kan ik niet eten. Waarom zeg ik dit? Omdat in oktober 2019 de cijfers bekend werden van de stand van de armoede in Bergeijk.

Wat mij daarin opvalt, is dat 46 procent van de inwoners in Bergeijk boven de 65 jaar is, en dat zij nauwelijks een beroep doen op de regelingen voor inkomensondersteuning ( 8%). Dit kan betekenen dat zij gemiddeld een goed inkomen hebben, of ze zijn niet bekend met de regelingen. Als je alleen woont en je hebt een inkomen van minder dan 1109 euro per maand ( over een periode van 36 maanden), of je leeft samen en je hebt gezamenlijk een inkomen van 1409 euro, dan kom je in aanmerking voor een individuele aanvulling op je inkomen omdat je een inkomen hebt onder het minimum. Voor mij is onduidelijk of het vermogen dat in het huis zit, meetelt bij de vermogenstoets.

Als dit zo is, dan sta je er als oudere beroerd op. Dan heb je wel een groot huis, maar je kunt nauwelijks rondkomen. Wat ons betreft zul je vooral moeten kijken naar het besteedbaar inkomen en minder naar de waarde van het onroerend goed.  Anders hebben we in Bergeijk wel héél veel stille armoede! Wat vindt u hiervan? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar info@glpvda.nl.

Fred Vermeulen
Raadslid GroenLinks-PvdA Bergeijk.